Doğru Yalıtım Uygulamasıyla Enerji Tasarrufu Yaparken, Fosil Yakıt Kaynakları Koruyup Çevre ve Hava Kirliliğini Azaltabilirsiniz.
Eryap Grup Pazarlama ve Türkiye Satış Müdürü Tolga Ceylan, Yapı İnşaat dergisine verdiği röportajda ‘’Bonus Taş Yünü, üstün özellikleri ve kullanım alanı geniş bir ürün olmasıyla çeşitli inşaat projelerinde tercih edilen bir yalıtım malzemesidir.’’ diyerek konutlar, endüstriyel tesisler, fabrikalar, soğuk hava depoları, alışveriş merkezleri, oteller, plazalar, okullar, gemiler, trenler, gösteri salonları gibi insanın içinde olduğu her tür yapıda güvenlik ve konfor için kullanılmasından bahsetti.
1. Öncelikle, markanızın/firmanızın genel yapılanması hakkında bilgi verir misiniz?
Eryap Grup olarak, 50 yılı aşkın sanayici deneyimimizle yapı sektöründe hizmet veriyoruz. Bonus Yalıtım, American Siding ve Winer olarak 3 güçlü markalarımızla sektördeki varlığımızı sürdürüyoruz.
Bonus Yalıtım çatısı altında, "Dört Hayati Yalıtım" olarak adlandırdığımız ısı, su, ses ve yangın yalıtımı sağlayan yenilikçi ürünler sunuyor; XPS, taş yünü ve membran ürünlerimizle müşterilerimizi üstün yalıtım çözümleriyle buluşturuyoruz. Jenerik markamız American Siding ile dış cephe kaplama alanında pazarda rakipsiz bir konumda bulunuyoruz. Winer markamız da ise yüksek teknolojili ekstrüzyon üretim teknolojisi kullanarak polimer kapı ve pencere sistemleri üretiyoruz.
Yarım asırlık birikimimizle, her bir markamızda sektörün ihtiyaçlarını doğru şekilde analiz ederek, sürekli gelişim vizyonumuzla ilerlemenin gayreti içerisindeyiz.
2. Yangına Dayanıklı Ürünler ve Yangın Önleyici Sistemler kapsamında, son dönemde geliştirmiş olduğunuz yeni ürünleriniz ve yeni hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yangın, bilinçli veya bilinçsiz birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir ve sebebi insan kaynaklı ya da doğal faktörlere dayanabilir. Zamanında müdahale edilmediği durumlarda ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilen önemli felaketlerden biridir. Yangınların önlenebilmesi veya etkilerinin en aza indirilmesi için bir dizi önlemler alınabilir. Bu önlemler arasında yangın söndürme sistemleri, yangın dedektörleri ve yangın söndürme tüpleri gibi çözümler ilk akla gelenlerdir. Ancak, bu önlemler genellikle başlangıç aşamasındaki yangınları kontrol altına almak için etkilidir ve daha büyük çaplı yangınları söndürmekte yetersiz kalabilir.
Her tür yapının, yangın güvenliği açısından yönetmeliklere uygun olarak inşa edilmesi gerekmektedir. Yangın güvenliği tasarım ile başlar, doğru malzeme seçimi, söndürme sistemleri ile devam eder. Yangın yalıtımı ise, yangının diğer bölgelere sıçramasını engellemek ve yayılmasını kontrol altında tutmak için kullanılan malzeme ve önlemleri içerir. Yapı inşasında yüksek ısıya dayanıklı malzemelerin kullanılması, yangının yayılmasını yavaşlatarak insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmesine ve yangının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Bonus Yalıtım olarak, bu alanda çözümler sunmaktayız. Bonus Taş Yünü, doğal taşın 1350°C-1500°C arasında ergitilip özel bir prosesle ince elyaf haline getirilmesiyle üretilir. Taş yünü levhaları, yapıya ve kullanım alanına bağlı olarak farklı yoğunluk, kalınlık ve özelliklerde üretilebilir. TS EN 13162 standartlarına göre A sınıfı "yanmaz malzeme" olarak sertifikalandırılan Bonus Taş Yünü, yönetmeliklerin belirlediği tüm değerlerin üzerinde üstün performans sergiler, yapı içerisinde kat araları ve ayırıcı duvarlarda kullanıldığında yangının dikey ve yatay yayılmasını sınırlayarak yangın güvenliğini artırır. Bu sayede, yangın müdahale ekiplerine daha fazla zaman kazandırılarak can ve mal kayıpları minimize edilebilir.
3. Projelerde tercih edilen ürün gruplarınız/hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Bonus Taş Yünü, üstün özellikleri ve kullanım alanı geniş bir ürün olmasıyla çeşitli inşaat projelerinde tercih edilen bir yalıtım malzemesidir. Konutlar, endüstriyel tesisler, fabrikalar, soğuk hava depoları, alışveriş merkezleri, oteller, plazalar, okullar, gemiler, trenler, gösteri salonları gibi insanın içinde olduğu her tür yapıda güvenlik ve konfor için kullanılmaktadır.
Ara bölme ve komşu duvarlar, kat araları, merdiven ve asansör boşlukları, dış cepheler, metal-ahşap çatılar, havalandırma-klima yüzeyleri, yüksek sıcaklıktaki bacalar, kazanlar gibi iç ve dış yüzeylerde taş yünü kullanımı yapılabilir. Çok yüksek sıcaklıklara dayanıklılığı sayesinde güvenli alan yaratır, yangının büyümesini engelleyerek yangının sebep olduğu çevresel faktörleri de azaltır.
4. Müşterilerinize sağladığı katma değerler hakkında neler söylemek istersiniz?
Eryap Grup olarak, sunduğumuz ürünlerle kullanıcıların yatırımlarını daha bilinçli ve değer odaklı yönlendirmelerine katkıda bulunuyoruz. Toplum olarak, eskiye nazaran yatırım yaparken veya bir mülk satın alırken daha bilinçli davranıyoruz. Bir daire satın almak istediğimizde, depreme dayanıklılığını araştırıyor; bir iş yeri kiralamak istediğimizde yangın güvenliği ve ses yalıtımı gibi faktörleri inceliyoruz. Artık sadece tasarımı değil, güvenliğimiz ve konforumuz için yapılan yalıtım gibi konuları da önemsemeye başladık.
Yalıtım, çok yönlü bir etkiye sahiptir. Yalıtımlı binalar yangın ve deprem gibi afetlere dayanıklılık gösterirken, enerji tasarrufunda da büyük avantajlar sunar. Yalıtım uygulaması doğru yapılmış bir binada, enerji tasarruf oranı yaklaşık %60'a kadar çıkabilir. Ayrıca, yalıtım sayesinde ısı, nem ve ses dengesi sağlanır. Böylelikle, daha konforlu ve sağlıklı bir yaşam alanı oluşturulmasına yardımcı olur.
Yalıtılmış binalar, daha güvenli bir imaj sunar. Yapılan yatırımların gelecekteki değeri, doğru yapılmış yalıtımın etkisiyle artar. Doğru uygulanmış ve ihtiyaca uygun yalıtım, hem mülkün değerini yükseltir, hem de kullanıcılara uzun vadeli avantajlar sunar.
5. 2023 yılının ilk yarısı kapsamında planladığınız/gerçekleştirdiğiniz hedefleriniz doğrultusunda, yurt içi & yurt dışı satışlarınız ve yeni yatırım & bayi yapılanması kapsamında da kısaca neler paylaşmak istersiniz?
Vizyonumuz, büyüme ve gelişme odaklıdır. Hem yurt içinde hem de yurt dışında, yatay ve dikey büyüme stratejileri ile hareket ediyoruz. 2023 yılının ilk yarısında, değişken ekonomik koşullara rağmen, özverili çalışmalarımız sayesinde yurt içi ve yurt dışı satışlarımızda güzel başarılara imza attık. İhtiyaca uygun yenilikçi ürünlerimizin satışlarında olumlu bir ivme yakaladık.
2022 yılında ihracat pazarında etkili bir rol üstlendik ve İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından verilen iki ödülle onurlandık. Hem yılın "En Çok İzolasyon Malzemesi İhracatçısı" hem de "En Çok Plastik Boru ve Bağlantı Elemanları İhracatçısı" ödüllerini kazandık. Bu ödüllerle Türkiye'nin lider üreticisi ve ihracatçısı olarak, dünyanın 65 ülkesine erişen gücümüzle büyümeye devam ediyoruz.
2024 yılı da, tüm markalarımızda yeni ürünlerin ve yeni pazarların yer alacağı bir yıl olacak. İş ortaklarımız ve paydaşlarımızla birlikte büyümeye devam edeceğiz.
6. Türkiye’deki Yangın Yönetmeliği ile ilgili neler söylemek istersiniz? Global olarak da değerlendirdiğinizde yeterli midir? Sektörümüzde uygulanma yüzdesi ve denetimi ile ilgili ürünlerin kullanımı için teşvikler yeterli midir?
Türkiye'deki Yangın Yönetmeliği, ülkedeki yapıların yangın güvenliği standartlarını belirlemek amacıyla oluşturulmuş bir düzenlemeyi ifade eder. Ulusal güvenlik standartlarını belirleme amacı taşırken, uluslararası yangın güvenliği standartlarına uyum sağlaması gerekir. Türkiye'deki Yangın Yönetmeliği'nin yeterliliği; uygulanma oranı, denetim mekanizmaları, eğitim ve farkındalık çalışmaları gibi faktörleri de değerlendirerek anlaşılabilir.
Yangın güvenliği, sadece yasal düzenlemelerle değil aynı zamanda yapı sahipleri, tasarımcılar ve inşaat sektörünün genel bilinci ile şekillenir. Bu nedenle, düzenlemelerin yanı sıra eğitim ve farkındalık çalışmaları da önemlidir. Yakın zamanda yaşanan yangınları göz önünde bulundurursak, tüm paydaşların üstüne düşeni yapmadığını söyleyebiliriz. Sadece yeni inşa edilen yapılar değil, eski yapıların da denetlenip her açıdan gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Yangın güvenliği konusunda ulusal düzenlemelerin yanı sıra uluslararası standartlar ve en iyi uygulamaları takip etmek, daha güvenli ve sürdürülebilir binalar oluşturmak için kritik bir adımdır. Yapılarda kullanılan malzemelerin yangına karşı dayanıklılığı, cephe yalıtımının denetimi gibi faktörler, yangın güvenliğini artırmak için düzenlemelerin odaklandığı alanlardan sadece birkaçıdır. Sürekli olarak değişen teknoloji ve yapı sektöründeki gelişmeler göz önünde bulundurularak, yangın yönetmeliklerinin sürekli olarak güncellenmesi ve iyileştirilmesi gereklidir.
7. Geliştirdiğiniz ürünlerinizin üretim süreçleri dolayısıyla çevresel etkileri de düşünüldüğünde, “Enerji Verimliliği” ve “Kurumsal Ayak İzi” konularında neler söylemek istersiniz?
Gaziantep, İstanbul ve Sakarya’da yer alan tesislerimizde, bütün faaliyetlerimizin çevreye olan olumsuz etkilerini en aza indirip çevresel etkileri azaltmak için her bir birimimizle işbirliği halindeyiz. Üretimlerimizde çevreci gazları tercih ediyoruz; açığa çıkan yüksek oranda sıcak yanmamış havayı geri besleme ile üretim sürecinde tekrar kullanıyor, ihtiyaç duyduğumuz enerji miktarını azaltıyoruz. Üretim prosesimizden paketlemeye, araçlardan kurum içerisinde kullandığımız malzemelere kadar her bir adımımızda; yalıtım sektöründe üretim yapan bir firma olarak sahip olduğumuz bilinçle daha çevreci davranmaya özen gösteriyoruz.
Bu anlamda yakın zamanda attığımız en önemli adım ise, sürdürülebilir bir gelecek vizyonuyla Silivri üretim tesisimizde başlattığımız Güneş Enerjili Sistem (GES) projesini, Gaziantep ve Sakarya üretim tesislerimizde de tamamlamak oldu. İhtiyacımız olan elektrik enerjisini üretebilmek üzere, Silivri’de 7.088, Sakarya’da 6.570 ve Gaziantep’te 5.740 adet panel kurulumunu gerçekleştirdik. Toplamda 9.925 kWp güç kapasitesiyle enerji tasarruflu, çevre dostu üretimlerimizi sürdürüyoruz.
Ürettiğimiz ürünlerin her biri sürdürülebilirlik hedefine hizmet etmektedir. Doğru bir yalıtım uygulamasıyla enerji tasarrufu yaparken, fosil yakıt kaynakları koruyup çevre ve hava kirliliğini azaltabiliriz.
Üyesi olduğumuz İZODER (Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) ve diğer sektörel STK’larla sürdürülebilirlik adına bilinçlendirme çalışmalarımız ve eğitimlerimiz devam ediyor. Hem birey hem de toplum olarak sorumluluklarımız doğrultusunda hareket ettiğimiz takdirde, sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşabiliriz.
8. Sektörünüzün genel bir değerlendirmesi ile birlikte son olarak eklemek istedikleriniz?
Her sektörde olduğu gibi yapı sektöründe de rekabet kaçınılmaz. Rekabetin olduğu bir ortamda, her zaman daha etkili ve üstün çözümleri keşfetme hedefi bulunur. Bu yaklaşım, bulunduğunuz sektörü geliştirerek çok farklı noktalara taşıyabilir. Ancak, rekabetin haksız rekabete dönüşmesi riski, hem firmaları hem de sektörü olumsuz etkileyebilir. Amacımız, taklit veya daha fazla satışla kısa vadeli kazançlar sağlamak değil; zor ekonomik koşullara rağmen değer yaratarak kendimizi ve sektörümüzü sürdürülebilir şekilde büyütmek olmalı.
Geliştirdiğimiz her ürünün arkasında uzun soluklu ARGE ve ÜRGE çalışmaları var. Bu ürünler, çeşitli denetim ve test aşamalarından geçerek müşterilere sunulmaktadır. Ancak, piyasada bu süreçlerden geçmemiş ürünlerle de karşılaşıyoruz. Üyesi olduğumuz dernekler ve kurumlar aracılığıyla, ürün kalite standartlarının oluşturulmasına, uygulama standartlarının belirlenmesine ve etiket beyanlarının doğruluğuna yönelik çalışmalar yaparak sektörde sağlıklı bir rekabet ortamının oluşmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz.
İnsan hayatına, güvenliğine ve sağlığına doğrudan etki eden bir sektörde hizmet veren bir firma olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Bilinçlenmenin sektör ve toplum genelinde artması için daha çok çaba gösterip ülkemiz adına faydalı işler sunmaya devam edeceğiz.